Büyükmurat: Bir kültürümüzü daha katlettiler!

Gaziantep Zeugma Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Mete Büyükmurat, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazikültür A.Ş. tarafından kentin müzik kültürünü tanıtmak ve yaşatmak adına hayata geçirdiği “Türkülerle İkindi Sazı” etkinliğine tepki gösterdi. Büyükmurat, “Kentin gerçek tarihinden ve kültüründen bihaber insanlarla iş tutulursa olacağı budur. İkindi sazı, türkülerle değil, Türk Sanat Müziği ile yapılmıştır. Yalan-yanlış bilgilerin insanlarımıza ‘Kültürümüz’ diyerek sunulmasından biran önce vazgeçilmeli. Bu tür yanlışlıklar toplumu ileri götürmek şöyle dursun sadece yozlaşmayı hızlandırır” dedi.

Büyükmurat, Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz haftalarda hayata geçirilen "İkindi Sazı” etkinliğinin ruhuna ve aslına uymayan bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. İkindi Sazı ile ilgili akademik araştırmalar bulunduğunu, hatta orta yaş üzerindeki Gazianteplilerin bu kültürü bizzat yaşayıp, tatbik ettiğini ifade eden Büyükmurat, “Büyükşehir ve Gazikültür A.Ş. elbirliği ve iş bilmezliği sonucu İkindi Sazı Türk Sanat Müziği yerine aslına uygun olmayan bir şekilde türkülerle yapılmaya başlandı. İnsanlarımıza da ‘Bu bizim kültürümüz’ deniliyor. Halk Müziği elbette kültürümüz ve bizim müziğimiz. Ama İkindi Sazı, türkülerle değil Türk Sanat Müziği ile yapılmıştı, bundan sonra da öyle olmalıdır. Biz Zeugma Kültür ve Sanat Derneği olarak bu hizmeti bilabedel vermeye hazırız. Bu kültür 50 yıla yakın bir süre bu şekilde yaşatılmış, sanayileşme, demografik yapıdaki hızlı değişimle beraber kültürel yozlaşma bu geleneğin zamanla unutulmasında önemli rol oynamıştır. İkindi Sazı geleneğini geçmişte türkülerle yapılmış gibi topluma sunanların bu kentin geçmişini, tarihini ve kültürünü bildiklerine inanmıyorum. Bilip de yanlış anlatıyorsa art niyet ararım” diye konuştu.

Büyükmurat, İkindi Sazı etkinliğinde sahne alan Sanatçı Faruk Lök ile ilgili olarak ise, “Faruk Lök kardeşimi tenzih ediyorum. Onun bu kültürü çok iyi bildiğini biliyorum. Sözüm ona ve sanatına değil. Bizim sözümüz ve tepkimiz, kültürümüzü, tarihimizi yeni nesillere eksik ya da yanlış anlatılmasına ön ayak olanlara” dedi.

Mete Büyükmurat, “Gaziantep’te İkindi Sazı etkinliğinin türkülerle yapıldığını zannedenlere Yrd. Doç. Dr. G. Filiz Önal ve Öğr. Gör. Yaşar Seçkin’in Uluslar arası yayın yapan RAST MÜZİKOLOJİ DERGİSİ için 2016 yılında GAZİANTEP’TE UNUTULMUŞ BİR MEŞK GELENEĞİ: İKİNDİ SAZI başlığı altında yaptıkları araştırmaya göz atmalarını tavsiye ediyorum” diyerek yapılan araştırma ile ilgili özet bir bilgi paylaştı.

GAZİANTEP’TE UNUTULMUŞ BİR MEŞK GELENEĞİ: İKİNDİ SAZI

Bu çalışmanın amacı; Gaziantep müzik kültürü açısından önem taşıdığı düşünülen “İkindi Sazı” eğlence geleneğinin tanıtılmasıdır. 1925-1970’li yıllar arasında devam ettiği ifade edilen bu gelenek, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, hem klasik Türk müziği icrasının tanınması hem de o yıllardaki Gaziantep müzik kültürünün anlaşılması bakımından önemlidir ve ikindi namazı sonrasında başladığı için bu adla anılmıştır. Hemen her gün yapılan bu eğlencenin, ülkemizin diğer eğlence veya meşklerden farkı, gündüz yapılması ve kadın erkek beraber katılabilmesidir. Fasıl geleneği içerisinde devam eden meşklerde sadece Türk sanat müziği veya makam müziği (o zamanki anlayışla) icrası yapılmış, halk müziğine mesafeli bir duruş sergilendiğinden ancak son dönemlere doğru birkaç türkü okunmaya başlanmıştır. O dönemde Müslüman kesimin müzikle uğraşması hele hele hanımların sahneye çıkarak şarkı söylemesi hoş karşılanmadığından bu meşk gecelerine icracı olarak İstanbul’dan hanım sanatçıların getirildiği ve çoğunun da gayri Müslim olduğu belirtilmektedir. Bu çalışma, unutulmaya yüz tutmuş ya da “İkindi Sazı” gibi unutulmuş değerlerimizi su yüzüne çıkartarak, kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara doğru anlatılması ve aktarımının sağlanması bakımından önemlidir.

Çalışma, “literatür tarama” ve “görüşme” yöntemiyle elde edilen veriler ışığında yürütülmüştür.

Kurtuluş mücadelesinde Gaziantep’in de çok ciddi sıkıntılar çektiği göz önüne alındığında savaştan çıkmış yorgun, yaralı ve motivasyona ihtiyacı olan bölge halkına “İkindi Sazı” adındaki bu tür faaliyetler, bir nebze olsun moral olmuş, insanların kaynaşmasına katkıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra şehir halkı, Türk müziğini doğru icra eden sanatçılardan dinlemiş, sanata duyulması gereken saygıyı ve hürmeti gösterme olgunluğunu katkı sağlamıştır

09 Tem 2021 - 10:20 - Kültür & Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NRD Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NRD Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NRD Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NRD Haber değil haberi geçen ajanstır.