MHP'li Akçay: Mesleki eğitim teşvik edilmeli!

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Manisa Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Sanayi esnafının tamamı ara ve kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını, çırak, kalfa ve usta bulamadıklarını ifade ettiler.

Sanayi esnafının ara ve kalifiye eleman sıkıntısı üzerine değerlendirmeler yapan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Ülkemizde mesleki eğitim hem nitelik hem de nicelik olarak yetersiz durumdadır. Mesleki eğitim teşvik edilmeli, mesleki eğitimin kalitesi yükseltilmeli, meslek okulları ve mesleki eğitim merkezlerinin sayısı artırılmalıdır. Bunun sonucunda hem sanayide ara ve kalifiye eleman ihtiyacı giderilecek hem de gençlerin istihdamı artırılacaktır.” dedi.

Mesleki eğitim teşvik edilmeli

Sanayide ara ve kalifiye elaman ihtiyacının giderilmesi için mesleki eğitimin teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Sanayi esnafımızın en önemli sorunlarından biri de çırak, kalfa ve usta bulamamalarıdır. Ne yazık ki, ülkemizde mesleki eğitim hem nitelik hem de nicelik olarak yetersiz durumdadır. Sanayideki ara ve kalifiye elaman ihtiyacını gidermek için mesleki eğitim teşvik edilmeli, mesleki eğitimin kalitesi yükseltilmeli, meslek okullarının ortaöğretim içindeki payı yükseltilmeli, geleneksel çıraklık-kalfalık-ustalık eğitimi verilen mesleki eğitim merkezlerinin sayısı artırılmalı, nitelikli insan gücüne dönük eğitim-sanayi işbirliği oluşturulmalıdır. Bunun sonucunda hem sanayide ara ve kalifiye eleman ihtiyacı giderilecek hem de genç istihdamı artırılacaktır.” dedi.

Mesleki eğitimi teşvik etmeye yönelik düzenlemeler yapılmalıdır

Mesleki eğitimi teşvik etmeye yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen MHP’li Akçay, ”Meslek okulları veya mesleki eğitim merkezlerine devam eden gençleri istihdam eden esnaf-sanatkar ve işletmelere vergi ve sigorta primi indirimi ile faizsiz kredi verilmesi gibi teşvik ve kolaylıklar sağlanmalıdır. 12 Mart 2021 tarihinde açıklanan ekonomi reform paketinde genç istihdamını artırmak için mesleki eğitim merkezlerinin teşvik edilmesi de yer almaktadır. Ancak bu düzenleme henüz yasalaşmamıştır. Mesleki eğitimi teşvik etmek için acilen 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununda düzenleme yapılmalıdır.” dedi.

Meslek okulları ve mesleki eğitim merkezleri ile sanayi ve KOBİ’ler arasında bağ kuran bir yapı oluşturulmalıdır

Mesleki eğitim ile ilgili önerilerini sıralayan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile meslek yüksekokulları arasında program bütünlüğü sağlanmalıdır. İş hayatı ile meslekî ve teknik eğitim arasındaki ilişki, iletişim ve etkileşim geliştirilmelidir. Meslek okulları ve mesleki eğitim merkezleri sektörün olduğu yerlerde sektörün ihtiyacına göre kümelendirilmelidir.

Meslekî eğitimin kalitesi artırılmalı, meslek okulları ve mesleki eğitim merkezleri ile sanayi ve KOBİ’ler arasında bağ kuran bir yapı oluşturulmalıdır. Sanayinin ihtiyaç duyduğu insan gücünün, sanayinin talepleri doğrultusunda yetiştirilebilmesi için mesleki eğitim programlarının içeriklerinin belirlenmesinde, eğitim hizmeti sunumunda, rehberlik ve yönlendirmesinde, OSB’lerin ve meslek odalarının etkinliği artırılmalıdır” dedi.

15 Ağu 2021 - 22:38 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak NRD Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan NRD Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler NRD Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı NRD Haber değil haberi geçen ajanstır.